Τα Θερμοκήπια Σαββίδη ιδρύθηκαν το 2013 και πραγματοποίησαν την πρώτη παραγωγική τους σεζόν το 2014-2015. Από την αρχή της λειτουργίας τους, η εταιρεία ειδικεύεται στην παραγωγή μεγαλόκαρπης υδροπονικής τομάτας, με το διακριτικό τίτλο Dramello Fresh, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας σε 20 στρέμματα στην Προσοτσάνη Δράμας. «Χρησιμοποιούμε σύστημα υδροπονίας ΣΥΘΗΑ, αξιοποιούμε το διοξείδιο του άνθρακα για ανθρακολίπανση και εφαρμόζουμε σύστημα ψύξης που μας επιτρέπει να παράγουμε τομάτες συνεχώς για 10 μήνες το χρόνο», αναφέρει ο Θοδωρής Σαββίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας. Η παραγωγή διατίθεται στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, καθώς και στις κεντρικές λαχαναγορές Θεσσαλονίκης και Αθηνών, εξασφαλίζοντας ευρεία παρουσία σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει πιστοποιήσεις Global GAP, GRASP, SPRING και EcoVadis, ενώ όλη η παραγωγή απορροφάται από τις εγχώριες αγορές. Αν και δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι τομάτες της φτάνουν και στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, εξασφαλίζοντας τη διάθεσή τους σε πολλά σημεία της χώρας.
1.500 τόνοι τομάτας από ιδιόκτητα θερμοκήπια
Παρά τη σταθερή πορεία, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε επέκταση, όμως η παραγωγική δυναμικότητα έχει διπλασιαστεί από την ίδρυση της. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου είναι πάντα το πιο παραγωγικό, και στοχεύουμε να επεκτείνουμε αυτή τη δυναμική και στα υπόλοιπα τρίμηνα», προσθέτει ο ιδιοκτήτης. Η ετήσια παραγωγή των Θερμοκηπίων Σαββίδη φτάνει πλέον τους 1.500 τόνους μεγαλόκαρπης τομάτας υψηλής ποιότητας, σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης. Η παραγωγή πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιόκτητα θερμοκήπια, χωρίς συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας με τρίτους παραγωγούς. Τα προϊόντα πωλούνται σε δίσειρα ή μονόσειρα χαρτοκιβώτια με χάρτινα διαχωριστικά, όλα 100% ανακυκλώσιμα.
Από την τομάτα σε μια ποικιλία κηπευτικών και φρούτων
Κοιτώντας προς το μέλλον, τα Θερμοκήπια Σαββίδη σχεδιάζουν επέκταση και σε άλλα κηπευτικά προϊόντα και φρούτα, καθώς η υδροπονική τομάτα φαίνεται να έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού. «Η είσοδος σε νέες καλλιέργειες θα μας επιτρέψει να διαφοροποιηθούμε και να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας», εξηγεί ο κ. Σαββίδης. Η εταιρεία έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν τον Αναπτυξιακό Νόμο του 2011 και δεν αποκλείει να το κάνει ξανά στο μέλλον, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, αν και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Με σταθερό όραμα για ποιότητα και βιώσιμη παραγωγή, τα Θερμοκήπια Σαββίδη αποτελούν σημείο αναφοράς για την ελληνική υδροπονική παραγωγή. Από τη Δράμα σε όλη την Ελλάδα, η επιχείρηση συνεχίζει να διευρύνει τα όριά της και να ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις.